Konzervativna stomatologija

Temeljni cilj konzervativne stomatologije su zdravi, lijepi i funkcionalni zubi. Konzervativna stomatologija je temelj stomatologije, te se bazira na dijagnostici, prevenciji i liječenju karijesa.

 • Ispuni (plomba)
  Ako je zub samo djelomično oštećen zbog, primjerice, karijesa, obično je dovoljan ispun kako bi se zub popravio. Plombama ispunjavamo šupljine uzrokovane karijesom ili manje deformacije zubi nastale fizičkim ozljedama. Plombama možemo i malo nadograditi ili popraviti zube koji su se s vremenom potrošili.

 • Popravak zuba stakloionomernim i kompozitnim ispunima
  - Staklenoionomerni cement je materijal koji se koristi za različite svrhe – za pričvršćivanje krunica, mostova, indirektnih ispuna ili za samostalne ispune. Kada se koristi za ispune, ovaj materijal ima nešto slabija estetska svojstva od kompozitnog, ali veliku prednost predstavlja puno bolje svezivanje na zubna tkiva, posebice na dentin.

  - Kompozitni materijal se odlikuje visokom estetikom i omogućuje izradu ispuna koji u potpunosti odgovara boji i prozirnosti svih dijelova zubne krune. Kompozitni materijali omogućuju restauraciju zuba uz manje uklanjanje zdravog zubnog tkiva, manje je „brušenja“, a i sam ispun je malih dimenzija.

 • Endodontsko liječenje ( liječenje korijena zuba )
  Zubni kvar, odnosno karijes može u toliko razoriti tvrda zubna tkiva da zahvati i zubnu pulpu, tj. “živac zuba”, kako pacijenti vrlo često nazivaju pulpu. Ako je zubna pulpa traumatizirana, upaljena ili odumrla, ona mora biti u potpunosti uklonjena, a na njezino mjesto treba postaviti odgovarajući materijal za ispunjavanje korijenskog kanala. Zahvat je jednostavniji na jednokorijenskim zubima (npr. sjekutićima), a puno zahtjevniji na kutnjacima koji najčešće imaju četiri korijenska kanala.

Fotogalerija: