Stomatološka protetika

Stomatološka protetika se bavi nadomještajem izgubljenih zuba potpunim ili parcijalnim protezama, nadogradnjama, krunicama i mostovima.

 • Mobilna protetika (akrilatne i skeletirane proteze, kombinirani radovi)
  Svaki nedostatak zuba je neophodno nadoknaditi protetskom nadoknadom zbog posljedica koje nastaju kako u ustima tako i na udaljenim organima. Postoje dvije osnovne vrste proteza: akrilatna(plastična) i skeletirana(metalna). Akrilatne proteze zauzimaju više mjesta u ustima, teže se podnose, manje su čvrste i estetski su inferiorne u odnosu na skeletirane. Skeletirane proteze su mnogo čvršće, estetski su lijepše, a sistem učvršćivanja na zubima je mnogo napredniji. Kombinirani radovi sastoje se od fiksnog dijela (krunice,mosta) koji je sa mobilnim dijelom (skeletiranom protezom) povezan „nevidljivim“ zglobnim vezama, pa nema ne estetskih metalnih kvačica.

 • Fiksna protetika (krunice, metalno-keramičke krunice, staklo-keramičke krunice, cirkon krunice, mostovi)
  U fiksnu stomatološku protetiku se ubrajaju svi oni elementi koji se trajno ugrađuju u čeljust te ih pacijent sam ne može izvaditi.

  Krunica se koristi za potpuno prekrivanje jako oštećenog zuba. Krunica zamjenjuje strukturu zuba koja nedostaje ili poboljšava poravnanje zuba. Unašoj ordinaciji nudimo Vam i ugradnju iznimno kvalitetnih keramičkih e.max krunica koje nude visoko estetska rješenja.

  Bio HPP proteze rade se u kombinaciji s krunicama. Bio HPP je novi materijal za izradu skeleta proteza koji se radi CAD CAM tehnologijom. Za razliku od metala, izuzetno je lagan, u boji je zubnog mesa pa je i estetskiji. Od njega se mogu raditi i skeleti za radove na implatatima. Mi ga rado preporučamo.

  Staklo-keramičke krunice su zahvaljujući svojoj transparenciji, najsličnije prirodnom zubu, stoga se takva keramička krunica izgledom idealno može uklopiti u Vaš osmijeh.

  Cirkon krunice danas sve više istiskuju iz upotrebe klasične metalno - keramičke krunice i mostove. Cirkon je najnoviji materijal koji se koristi za izradu krunica i mostova. Karakterizira ga vrhunska estetika, biokompatibilnost, preciznost i čvrstoća.

Fotogalerija: