Oralna kirurgija

Oralna kirurgija je grana stomatologije koja obuhvaća različite kirurške zahvate u oralnoj šupljini pacijenta. Najčešće su to zahvati na alveolarnim nastavcima, dijelovima čeljusti koji nose, odnosno sadrže zube.

  • Ekstrakcija (vađenje) zuba
    Ekstrakcija je postupak kojim se zub ili njegovi ostaci uklanjaju iz koštane čašice (alveole). U pravilu se poduzima tek kada ni jedna druga metoda liječenja zuba nije dala zadovoljavajuće rezultate ili je zub toliko oštećen da se nikakvom drugom terapijom ne može spasiti.

  • Manje operacije po dogovoru (cistektomije, apikotomije)
    Ciste najčešće nastaju iz upalnog tkiva (granuloma), nakon traume ili su razvojne etiologije. Ukoliko se cista ne odstrani, ona nastavlja svoj rast i tako razara kost. Može dovesti do bolova i oticanja. Cistektomija je zahvat kojim se odstranjuje cista. U šupljinu koja ostane nakon njenog odstranjena može se aplicirati umjetna kost kako bi cijeljenje kosti bilo u punom opsegu. Apikotomija je operativni zahvat kojim se odstranjuje vrh korijena zajedno sa patološkim tkivom (granulom, cista) koje se razvilo oko njega. Patološki proces najčešće nastaje nakon neadekvatne endodontske terapije ili neliječenja zuba ako je avitalan. Apikotomija daje mogućnost očuvanja zuba koji je bio indiciran za vađenje nakon što se ne može konzervativno izliječiti.

Fotogalerija: