Parodontološki (profilaktički) tretmani

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba (kost, cement, parodont, gingiva) i koja je u posljednje vrijeme doživjela pravi napredak. Širenje parodontoloških bolesti može ozbiljno ugrožavati Vaše zube kao i zdravlje cjelokupnog organizma. Važno je na vrijeme spriječiti daljnje širenje bolesti i započeti sa parodontološkom terapijom.

  • Ultrazvučno odstranjivanje zubnog kamenca
    Odstranjivanje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom u stomatološkoj ordinaciji je najučinkovitiji i bezbolan postupak. Još uvijek se u velikoj mjeri koriste sonični uređaji, dok se tzv. ručno odstranjivanje više ne prakticira. Ukoliko pacijent ima razvijenu parodontozu, stomatolog će morati izvesti struganje i poliranje korijena zuba (kiretaža) ultrazvučnim aparatom.

  • Čišćenje i poliranje zuba pastom
    Poliranje zuba je neophodno odraditi nakon skidanja kamenca. Poliranje pored toga što doprinosi lijepšem i boljem izgledu samih zuba nakon skidanja kamenca, ima i još jednu mnogo važniju svrhu. Poliranjem se spriječava ponovno nastajanje kamenca, ili barem prolongira period do sledećeg nastajanja. Poliranje se radi četkicom i posebnom pastom. Poanta korištenja rotirajuće četkice je njena mogućnost otkloni sve moguće neravnine koje se nalaze na zubu.

  • Fluoridacija
    U cilju da ostanu zdravi, zubima treba mala količina fluorida tijekom cijelog života. Količina unosa fluorida preko četkanja zuba s pastom za zube mora se često nadopuniti. Fluoridi kontroliraju ranu pojavu karijesa svojim prisustvom u plaku i slini, smanjujući pritom početnu demineralizaciju cakline. U našoj ordinaciji možete obaviti tretman fluoridacije koji bi trebalo provoditi nekoliko puta godišnje. Fluoridacija je važna zbog toga što se posebnim pastama premazuju zubi i koncentracija fluora se višestruko povećava.

Fotogalerija: